SIXTH + WILLOW

SIXTH + WILLOW

Vancouver, BC

In this 25 unit townhouse development in Fairview slopes we sought to find a  balance between the urban nature of busy 6th Avenue and a quiet intimate space for residents. The building provides community for the residents with an internal courtyard. Its external identity is characterized by a rugged, weathered steel façade screen. The depth of the screen’s vertical slats offers each unit a view out to the greenway across Sixth Avenue while shielding the views into the units from along the busy street. Floor to ceiling glazing floods these living spaces with north light.

Project completed by MGA.

Michael Green, Project Principal throughout
project initiated at mcfarlane green biggar architecture + design

The façade undulates to align with its neighbours’ and seamlessly turns the corner up the hill onto Willow Street. Unlike its neighbours its street face is uniform in expression. It refuses to blend in with the articulated facades of the surrounding buildings.

In contrast to the rough texture of the exterior façade, the internal courtyard is clean and bright. Its rhythm and repetition is inspired by Louis Kahn’s Salk institute. This aesthetic carries through into the minimalist interiors of the units.