Accessory Studio

Process

The form of the building is a pair of folded L-shaped roofs that mirror each other in section and step up with the topography. The roofs follow the interior floor elevations to meet zoning requirements, to discreetly address the building’s street front, to reduce the overall building height, and to preserve view corridors for the uphill neighbours. The design creates a quiet non-invasive form on the public side and a lofty bright space from the lower garden. The intersections of the roofs and walls are glazed to clarify the roof composition and material intersections and to compose views and day-lighting for the interior space. Windows are carefully framed to filter public access and views to the garden. Large sliding doors open the corner to the garden expanding the workspace onto the large decks in good weather and turning the office space into a garden pavilion in summer.

Summary

This studio demonstrates a commitment to a modern workplace where, as strange as it may sound, dogs, children, and bare feet actually improve the quality of work being done.

Recognition

AIA – Small Project Award, 2009

AIBC – Lieutenant-Governor of British Columbia Award in Architecture – Merit, 2004