North Vancouver City Hall

Process

The original City Hall and Library precinct, built in 1974, was in desperate need of expansion and rehabilitation. The 2-storey concrete library building was vacated to make room for the growing Civic departments. Working with the Structural Engineer, we used an innovative fibre-reinforced wrap to seismically upgrade the existing building, freeing up hundreds of thousands of dollars in the project budget for other needs and desires of the client.

The design team sought to reuse and tell stories of reuse through the design. The existing landscape had grown wildly around the site and had virtually hidden the entrance to the buildings on the front street, and a beautiful 80-year-old elm tree sat in the space between the existing library and city hall.  The roots of the tree were damaging the two structures, and it was unfortunately determined that the tree had to be removed. To honour its life and mark its presence where the atrium now stands, the design team repurposed the wood in the feature wall of the Atrium staircase. The wall is intended to echo the timber stacked in mill yards in the early days of North Vancouver.

Testimonial

"This building is a joy to be in, and to work in — the light is beautiful, the air in the building is fresh, and the spaces are both comfortable and efficient... it’s a great design, and it’s great to see it getting the recognition it deserves.”

–Isabel Gordon, Former Director of Finance, City of North Vancouver

Links & Resources

Recognition

RAIC – Governor General's Medal in Architecture, 2014

AIBC – Lieutenant-Governor of British Columbia Award in Architecture – Medal, 2013

Wood Design & Building – North American Wood Design Award – Merit, 2012