Oregon State University | College of Forestry

Process

The project design approach was created in collaboration with multiple College departments and user groups across various functions, including resource management, ecosystems and society, and science and engineering. Engagement with these unique and diverse groups meant that the buildings themselves were designed to be teachers and a living laboratory – something to interact with and to learn from.

 

Summary

Peavy Hall’s wood structure design is innovative in its response to the high seismic requirements of the site. A CLT rocking wall system was developed, the first of its kind in North America, with shear walls composed of separate sections connected vertically by a post-tension system. This allows the walls to move and self-centre during an event, and for components to be selectively replaced on an as-needed basis after the event occurs.

As part of the building as a teacher concept, the wood structure is monitored by over 200 sensors that have been installed throughout the structure to gather data on vertical and horizontal structural movement as well as moisture. This data will be used for research into the performance of mass timber structures for the life of the building and will inform the future of good practice in building with mass timber.

These two new buildings extend beyond forestry to include the entire ecosystem, the industries that engage it, and more importantly, the wide variety of people who will be environmental stewards of our future: the students.

Recognition

U.S. Wood Design Awards – Wood in Schools, 2021

Wood Design & Building Awards – Merit, 2020